Rabu, 26 Januari 2011

Mesir sekat penggunaan TwitterSAN FRANCISCO: Twitter mengesahkan semalam bahawa penggunaan mesej dan laman komunikasi sosialnya sudah disekat pihak berkuasa Mesir yang dipercayai ada kaitan dengan demonstrasi jalanan besar-besar bagi memprotes pemerintahan Presiden Hosni Mubarak.


“Kami percaya dengan pengaliran dan penyebaran maklumat atau pandangan yang bebas ia akan membawa manfaat kepada masyarakat. "Ia juga akan membantu kerajaan menjalin hubungan lebih berkesan dengan rakyat," kata syarikat media sosial itu dalam satu kenyataan.


Twitter, menerusi perkhidmatan mesej internet dikatakan menjadi kaedah utama yang digunakan penunjuk perasaan di Mesir untuk menganjurkan demonstrasi antikerajaan, semalam. 
sumber : berita harian

nota : demontrasi jalanan besar-besaran di Mesir  menyebabkan kerajaan Mesir menyekat penggunaan twitter. Tindakan drastik kerajaan Mesir dalam menangani masalah ini. Kalau kat Malaysia, twitter disekat penggunaan alamak demontrasi lah rakyat malaysia bagi membantah tindakan ini. Lagipun, laman sosial Twitter merupakan laman sosial kedua di Malaysia selepas facebook.

4 comments:

nasarudin berkata...

PM sendiri pun pakai twitter..sanggup ke dia nak sekat..xdapatla..langkah mayat dia dl..huhhuhu

mie berkata...

tu dia..
satu2 mende disekatnya..
eheheee

Mohd Ridhuan berkata...

@ nasarudin

samapai macam tu skali...
hehhehehhe

Mohd Ridhuan berkata...

@ mie

sekat oh sekat...