Sabtu, 28 Mei 2011

FITT formula capai kehidupan sihat dan aktif




F - Kekerapan (frequency) 
Senaman boleh dilakukan setiap hari namun digalak melakukannya selang sehari. Tetapkan pada peringkat permulaan untuk melakukan senaman minimum empat hari seminggu. 


I - Daya Tahan (intensity) 
Daya tahan jantung atau kadar degupan jantung yang sesuai untuk melakukan senaman dengan kiraan seperti berikut 220 tolak umur. Untuk membakar kalori dengan berkesan dan menjaga kesihatan jantung cari kadar jantung seminit di antara 60 hingga 90 bpm daripada hasil penolakan dengan umur anda tadi. 


T - Masa (time) 
Digalak melakukan senaman lebih daripada 30 minit. Ini kerana tubuh hanya akan menggunakan simpanan tenaga daripada badan seperti lemak apabila kita melakukan senaman lebih dari 20 minit, mengikut kadar degupan jantung. 
Sasarkan senaman setiap sesi di antara 30 hingga 60 minit. 

T - Jenis (type) 
Pelbagai jenis senaman boleh dilakukan untuk dijadikan sebagai objektif seperti pengurangan berat badan, meningkatkan stamina dan membentuk otot yang mantap dan menarik. 
Selepas kita menetapkan sistem ini mengikut kehendak dan kemampuan diri sendiri, langkah seterusnya yang perlu diambil adalah memahami empat asas senaman. 

1. Senaman untuk sistem kardiovaskular (jantung) seperti berjalan, berjoging, berenang, berbasikal atau menari. 

2. Latihan kekuatan untuk kekalkan keanjalan dan kemantapan otot serta membantu pergerakan sendi. Senaman seperti mengangkat bebanan (dumbell) yang dilakukan dengan teknik angkatan yang betul. 

3. Senaman kelembutan yang dilakukan sebelum dan selepas setiap kali bersenam untuk persediaan fizikal dan mental serta mengelak risiko kecederaan. 

4. Senaman teras badan untuk mengekalkan kekuatan tengah badan iaitu di perut, belakang dan sisi. 

Empat bahagian asas senaman ini boleh dilakukan secara berasingan atau bersama dalam satu sesi senaman. Paling penting adalah kepelbagaian dalam senaman serta teknik tepat. 

Perancangan yang sesuai dan teratur dapat membantu mencapai apa yang diimpikan. Teknik senaman keluarga ini dikongsi oleh jurulatih kecergasan, Mohd Hoesni Rahmat. 

sumber : Berita Harian

48 comments:

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

jenis jenis kereta mpv

dulu aku sering ikuti senaman J-robik setiap 2 kali seminggu kat Hutan bandar Johor Bahru tapi sekarang dah tak ada masa pulak lama tertinggal...

Mohd Ridhuan berkata...

@ Afzainizam

rajin jugak ko...
hehhehhe

cucu umie berkata...

thnkx fot the info duan..tpy ayie biase senam hari jumaat sampai ahad jer..hari lain busy sikit ngn kuliah tpi skng cuty senanm waktu pagi shje dekat rumah nie.. btw, senaman mesti ad kepelbgaian baru mantap hasilnya nty

Ash Shikano berkata...

wah...t boley pektis..tuan punya blog msti sihat dn awet muda sokmo nie..hehehe

Mohd Ridhuan berkata...

@ cucu umie

setuju ngan ayie...
ni duk umah je...
kene excersise takut badan naik....
asyik makan tido je...
hehhehe

Mohd Ridhuan berkata...

@ Ash Shikano

awek muda ke?
hehehheh xde la...
biase2 je....
mcm org2 lain,,,
hehheheh

cunndaa berkata...

yuhuuuuu....tengs for sharing... =)

Mohd Ridhuan berkata...

@ cunndaa

samo2....
hehehheh

liyana berkata...

thanks for share..=)
owh..boleh dilakukan selang sehari..

Mohd Ridhuan berkata...

@ liyana

sama-sama...
hehheeh

Idah berkata...

sharing is caring

Mohd Ridhuan berkata...

@ Idah

setuju2...
hehhehe

ZWAN SABRI berkata...

FITT.. bagus! nice info.. ;)

Mohd Ridhuan berkata...

@ ZWAN SABRI

FITT....
hehehheh...
terima kasih..

Maji_Rashid berkata...

follow gua yer....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

kalau buat keje surirumah tangga kira buat senaman x?

Edy Zaidi berkata...

setuju2..thanks for sharing

misSbLurRy berkata...

fuh mmg aku x fitt langsung....dat y tak suka duduk rumah...argg kerja silalahh datang kat aku....eheheheh

adan berkata...

thanks dengan info ini..

saya tak pernah buat semua di atas.. ehehe

Mohd Ridhuan berkata...

@ Maji_Rashid

nanti gua follow lu...
terima kasih singgah sini..

Maji_Rashid berkata...

da follow da..nice tips...

Mohd Ridhuan berkata...

@ Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

buat keje umh kira senaman la jugak...
uhuuhhuuh

Mohd Ridhuan berkata...

@ Edy Zaidi

terima kasih...
hehehhe

Mohd Ridhuan berkata...

@ misSbLurRy

fitt kan lah diri anda cik blurry...
huhuhuuhhu

Mohd Ridhuan berkata...

@ adan

xbuat ag ek...
selamat amalkan....
uhuhuhuh

Mohd Ridhuan berkata...

@ Maji_Rashid

terima kasih...
huuhuhuhuh

nuyui a.k.a miss NUSHA berkata...

tip yg menarik!!

huhuh..tp lom buat lagilaa...

Mohd Ridhuan berkata...

@ nuyui a.k.a miss NUSHA

hehehheh...
xpela...
jnji dah bace entri ni...
huuhuhhuhu

ayie berkata...

huhu jom jogging..baca ni terus semangat nak jogg

nuyui a.k.a miss NUSHA berkata...

assalamualaikumm..

jom join..

http://nusha1706.blogspot.com/2011/05/jom-join-bloglist-cahaya-azyla.html

Mohd Ridhuan berkata...

@ ayie

fuh semnagt tul nk joging...
huuhuhuhhu...
ape2 pun selamt bersenam...

Mohd Ridhuan berkata...

@ nuyui a.k.a miss NUSHA

insyaallah...
nnti sy join,ok...

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

diy pasang sticker carbon fibre

eeeemmmm bukan rajin sangat tapi sekadar keluar peluhhhh.... bersenam tu baik untuk ketahanan jantung.... dan stamina

A retarded kitty berkata...

exercise, badan sihat otak pun sihat

NUR AIN AZMAN berkata...

good entry

DONE follow u :)

ahsfantasy24 berkata...

sayangi jntung anda,
sme2 brsenam dan mnjaga ksihatan~
^^,

hawiz berkata...

bgs giler..nk ikot laaa...

❀Hanim_RosLan❀ berkata...

uih..peninnye nak bace name2 tuuu...

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

jumlah claim insuran kereta kemalangan

uihhhhh kalau baru mula mula nak start bersenam mau semua otot sakit=sakit satu badan ni...

Cik Dodol berkata...

nice info. btw, dtg sini n folo. :)

Mohd Ridhuan berkata...

@ Afzainizam

ok la tu berpeluh jugak badan....
huuhuhhu

Mohd Ridhuan berkata...

@ A retarded kitty

setuju dgn saudari,,,,
hehhehe

Mohd Ridhuan berkata...

@ NUR AIN AZMAN

terima kasih singgah sini...
dan follow blog ni...

Mohd Ridhuan berkata...

@ ahsfantasy24

sayangi jantung anda...
hehheheh

Mohd Ridhuan berkata...

@ hawiz

ikut jgn xikut...
hehhehe

Mohd Ridhuan berkata...

@ ❀Hanim_RosLan❀

jgn memeningkan kpale anda...
hehheheh

Mohd Ridhuan berkata...

@ Afzainizam

biase la mule2...
lame2 dah senam...
dah biase ...
ok la...

Mohd Ridhuan berkata...

@ Cik Dodol

terima kasih follow blog ni...