Ahad, 3 April 2011

Panduan persediaan menuju alam pekerjaan




1) Kenali potensi diri dengan mengenal pasti apa kelemahan dan apa kekuatan anda. 

2) Sediakan diri anda secukupnya dan ketahui temu duga anda menerusi pendekatan yang berbeza dari sudut biografi, bakat, sikap dan situasi kerja. 

3) Ketahui dan buat sedikit ulangkaji status temu duga itu dijalankan. 

4) Ingatkan pengalaman adalah guru yang terbaik dan majikan lebih mengutamakan mereka yang berpengalaman. 





Persiapan sebelum temu duga 




  • Buat kajian mengenai syarikat, perniagaan dan pekerjaan yang dipohon selain mengetahui serba sedikit mengenai perkembangan semasa dalam industri perniagaan. 





  • Berlatih untuk menjawab dengan jawapan yang sesuai. 





  • Semak kembali ‘resume’ anda. 





  • Buat pengesahan tempat, masa dan tarikh temu duga. 





  • Penampilan diri yang sesuai. 





  • Yakin dengan diri anda. 





  • Berkomunikasi dengan baik. 





  • Berdikari dan boleh dipercayai. 





  • Tepati masa. 





  • Belajar mengutamakan perkara yang penting. 





  • Menunjukkan inisiatif yang tinggi. 





  • Bersemangat dalam melaksanakan tugas. 





  • Pemikiran kreatif dan kritis. 





  • Terbuka menerima kritikan. 





  • Ubah Perasaan ‘Panik’ untuk temu duga kepada ‘Seronok’ untuk datang ke temu duga mulai sekarang.






  • sumber : berita harian

    20 comments:

    ahsfantasy24 berkata...

    all d best :)

    gamba2 nei cute sgt! :)

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ ahsfantasy24

    all the best gak untuk sis...
    hehehhehe

    Afzainizam berkata...

    ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom terjah.. Post entry terbaru: cherede

    Doa sebelum temuduga.. memang kena praktik kepada semua calon yg nak pi temuduga. kadang2 tu sebab gemuruh sampai lupa nak berdoa..

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ Afzainizam

    aku setuju sngat....
    hehehhehe...

    mie berkata...

    bagus tips ni..
    harus digunakan..
    eehehe

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ mie

    guna sebaik2nye...
    huhuhuuuh

    KUREKURE COMEL berkata...

    hehehe...mina teringat time first intrvw dulu...
    buat penat study semua...last2 kena nyanyi lagu syarikat je...perhhh...


    masalahnya tak tau benda...hehehe...


    tq tips tau...

    Itu Aku berkata...

    tq2..leh jd panduan nk intbiu nnt

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ KUREKURE COMEL

    perkara tak kita jangkakan
    berlaku time interview...
    pengalaman tu...
    hehehheheh

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ Itu Aku

    sama2...
    hehehheh

    Shazmiey Abdurahman berkata...

    erm, dah pernah tmuduga kerja sekali, temu duga maktab sekali.hihi..tapi maktab tu tak dpt :)sefih gak ni.. tapi next time temuduga lagi, bole rujuk info ni.heheh.

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ Shazmiey Abdurahman

    rujuk jangan xrujuk pulak...
    insyaallah ada rezeki xkemanenye...
    janji berusaha dan bertawakal...

    nur lia berkata...

    bergune informtion ni,..tq,even belom msuk lg ke alam pekerjaan:)

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ nur lia

    hehehehhe....
    sama2...

    AiDa AzRyN berkata...

    thanx 4 sharing. ^.^

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ AiDa AzRyN

    sama2...
    hehheheh

    Afzainizam berkata...

    ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom terjah entry terbaru
    kereta gear auto dan gear manual

    PERSEDIAAN MENEMPUH ALAM KERJAYA

    KRITERIA UNTUK MENDAPATKAN KERJA

    * Memiliki sikap yang sesuai

    * Berdisiplin

    * Berfikiran matang

    * Mampu membuat keputusan yang betul

    * Berkomitmen

    * Mampu untuk berkomunikasi dengan berkesan

    *Boleh bekerja dalam kumpulan

    * Sentiasa mencari peluang untuk berubah, berkembang & meningkat

    Dark Chocolate berkata...

    kuiz ape ehh..cm pelik jerp dpt jwpnnye..hahha

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ Afzainizam

    setuju...
    huhuuhuhuh

    Mohd Ridhuan berkata...

    @ Dark Chocolate

    tersilap entri ek...
    sini mane ade kuiz...