Khamis, 10 Mac 2011

Aku menyesal kawin...

Copy N Paste from facebook....


231040.9.3_u

Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tido...". Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu.. Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak. Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin...

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi.. Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri.. Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket. Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha. Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang... hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade 'PA'.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku. Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge
Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!


(Ini cerita tade kaitan ngan penulis okeh. Penulis masih seorang yang selekeh)

Penulis : Tuah Mohd Bakheet (fb)

Tuah Mohd Bakheet


nota : tertarik bila aku bace  cerita ni...pandai penulis imaging kan... walaupun dia sebenar pun tak kawin ag la...syok pulak kan kalo pikir bab2 kawin kan...tapi korang yang nak kawin tu..perlu la berfikir sedalam2nya n bersedia dari segi zahir dn batin..insyaallah rumah tangga akan harmoni sehingga ke akhir hayat....aku pun terbaca cerita ni pun melalui fb la...saje je nak berkongsi dengan yang lain (yang masih belum baca cerita ni)....nak tahu lebih lanjut cite2 yang lain..boleh la ushar fb penulis nye xsilap aku la...hehehhe...

20 comments:

Fathiha Zainal berkata...

Mmg sgt menarik cite ni! Igtkn menyesal nape laaa.. Hehe!

Mohd Ridhuan berkata...

uhuhhuhuuhu....
tau xpe...

mie berkata...

la, gue ingatkan kisah tuan blog..
ehehehee

Mohd Ridhuan berkata...

@ mie

hahhahaha....
tuan punye blog pun xabis belajar...
nak kawin camne....
uuhhuuuuh

eira berkata...

wow..mmg syok cite ni..igt dy nyesal dpat jdoh y d ttapkan Ilahi,upe2nye dy nysal kawin lmbat..aiiseehh..

elianesuriane berkata...

entri same la.. hhehee...

Syafiq Rosli berkata...

nice story bro..:)

Mohd Ridhuan berkata...

@ eira

hehhhehhe....
tu la pasal....
difikirkan ingat dia xsuka ngan pilihan mak bapak...
tapi menyesal sebab kawin lambat...
uhuuhuh

Mohd Ridhuan berkata...

@ elianesuriane

kebetulan...
xsgka gak...
hahhahah

Mohd Ridhuan berkata...

@ Syafiq Rosli

thanks...
ehhehehhe

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

Telah kusiapkan
Satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi
Sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan
Seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang
Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami
Kerana engkau isteri…
Ku ingin kau mengerti
Bahawa hidup ini tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku

Adinda Amy Sensei berkata...

menarik..

Mohd Ridhuan berkata...

@ Afzainizam

puitis madah ko...

Mohd Ridhuan berkata...

@ Adinda Amy Sensei

terima kasih...
heheehheh

Stilldestiny berkata...

hehe..best cerita ni!

Mohd Ridhuan berkata...

@ Stilldestiny

memang best cite ni...
hehehhehe

spm vIctim berkata...

hahaha..like2 :)
title bajet suspen!

Mohd Ridhuan berkata...

@ spm vIctim

suspens...
ehhehheheh..
baru teruja nak baca..

Meera berkata...

Suka la baca cite nie...:) Serious...

Mohd Ridhuan berkata...

@ Meera

terima kasih...
singgah kat sini dan bce entri...
hehehheh